PETICIJA ZA REFERENDUM O PROSTOTRGOVINSKIH SPORAZUMIH CETA IN TTIP

Podpisniki in podpisnice peticije ostro nasprotujemo uveljavitvi kakršnega koli sporazuma, ki postavlja pravico korporacij do dobička nad pravico do zdrave in varne hrane, čistega okolja in socialne varnosti. Zahtevamo, da o sprejetju sporazumov CETA in TTIP odločamo državljani in državljanke na referendumu!

Že konec letošnjega oktobra lahko pričakujemo, da v uporabo stopi sporazum CETA, kanadski bratranec še bolj razvpitega trgovinsko-investicijskega sporazuma TTIP. Kljub temu, da je sporazum Evropske unije s Kanado manj izpostavljen kot tisti z ZDA, sporazuma temeljita na enakih principih, v nadaljevanju pa izpostavljamo zgolj nekatere najbolj kritične točke:

  • CETA in TTIP sta nevarna!Ali želite, da se izdelki prepovejo šele takrat, ko se na prodajnih policah izkaže, da so škodljivi? Sporazuma odpravljata previdnostno načelo, ki dovoljuje le trženje in prodajo izdelkov, ki dokazano ne škodujejo zdravju in okolju. Znižali se bodo standardi prehranske varnosti in standardi glede uporabe kemikalij in drugih nevarnih snovi.
  • CETA in TTIP privatizirata!Prostotrgovinski sporazumi številna javna naročila in storitve socialne države odpirajo pritiskom prostega trga. Javno zdravstvo in šolstvo bosta doživela številne spremembe. Ogroženi so tudi vodni viri, ne glede na to, da ravnokar vpisujemo pravico do vode v Ustavo.
  • CETA in TTIP sta nelegalna!Sporazuma uvajata arbitražna sodišča in v nasprotju s pravom EU ustvarjata sodni sistem za korporacije, ki bi bil popolnoma nadrejen državnim sodiščem. S tem države izgubljajo suverenost, saj bodo multinacionalne korporacije lahko izpodbijale vsako zakonodajo, ki bi lahko škodil njihovim načrtovanim dobičkom in iztožile velike odškodnine.
  • TTIP in CETA sta netransparentna!Pogajanja o sporazumih TTIP in CETA so potekala v popolni tajnosti brez vključitve javnosti in demokratične kontrole. Dokumenti iz pogajanj bodo ostali tajni tudi do 30 let. Sporazum CETA se še naprej pripravlja v popolni tajnosti, medtem ko v slovenskem jeziku ni na voljo niti njegova izhodiščna verzija!
  • TTIP in CETA sta nedemokratična!Po nedemokratični pripravi vsebine sporazumov smo zdaj priča še nedemokratičnemu sprejemanju. 1600-stranska CETA bo najverjetneje podpisana že 26. oktobra in takoj začela “začasno” veljati, ne, da bi o tem odločal Državni zbora kaj šele državljani in državljanke.

Naše usode ne smejo več krojiti korporacije in elite, zato zahtevamo referendum na katerem bi o lastni prihodnosti lahko odločali sami!