Guverner Banke Slovenije Mora Odstopiti!

GUVERNER BANKE SLOVENIJE MORA ODSTOPITI!

Slovenska centralna banka, Banka Slovenije (BS), ima dolgo brado. Pred izbruhom krize ni ukrenila nič proti pregrevanju slovenskega gospodarstva, čeprav so številni ekonomisti opozarjali, da se to ne more končati drugače kot s polomom. Nič ni naredila proti brezglavemu zadoloževanju privatnega sektorja: pred krizo se je slovenski zasebni sektor zadolževal najhitreje v Evropi.

Ko je kriza kot logična posledica takega razvoja končno izbruhnila, je BS s škodljivimi odločitvami le nadaljevala. Leta 2010 je leto in pol pred vsemi drugimi centralnimi bankami v Evropi dvignila kriterije za kapitalsko ustreznost bank in s tem povzročila kreditni krč, ki traja še danes.

Sodu pa so izbili dno zadnji dogodki: pod novim guvernerjem, Boštjanom Jazbecem, je BS ponarejala uradne dokumente, manipulirala s stresnimi testi bank in sistematično zakrivala podatke pred očmi slovenske javnosti, da bi lahko prikazala, da je bančna luknja večja kot je v resnici in da bi lahko razlastila lastnike t.i. podrejenih obveznic.

Posledice? Davkoplačevalci smo zaradi laži in sprenevedanja Banke Slovenije v bančni sektor vložili med 1 in 1,5 milijarde EUR denarja preveč, prek 100.000 lastnikov podrejenih obveznic.

Še večja škoda pa bo storjena s privatizacijo bančnega sistema. Banke so namreč zdaj prekapitalizirane (ker so zaradi umetno povečane bančne luknje prejele več denarja, kot bi ga bilo treba) in hkrati močno podcenjene (ker so bili stresni testi narejeni po katastrofičnih scenarijih, se jim je močno znižala tržna vrednost). Zato bomo državljani in državljanke s prodajo dvakrat oškodovani!

Če pogledamo samo primer Nove kreditne banke Maribor: v to banko je država v zadnjih dveh letih vložila 1 milijardo EUR, zdaj pa jo prodaja za pičlih 250 milijonov. Novi kupec bo s takim prevzemom mastno zaslužil. Najprej bo ugotovil, da je v njej bistveno več kapitala, kot so ocenili na stresnih testih, kar pomeni, da si bo lahko velik del kupnine povrnil že s tem. Hkrati pa je v banki okrog 600 milijonov državnih obveznic. Vse to bo, po zaslugi BS, prejel kupec NKBM za 250 mio EUR!

V Združeni levici zato menimo, da je skrajni čas, da nehamo gledati proč in pozivamo:

  1. Guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca naj odstopi.
  2. Vlado, naj naroči forenzično preiskavo dogajanj v BS v zadnjih letih in naj zahteva razkritje vseh podatkov, vključno s tistimi, ki govorijo o vlogi preteklih vlad RS in Evropske komisije v teh procesih.

Poslanska skupina Združena levica

Ljubljana, 13.02.2015